Lånforum.se rekommenderar
1. Sambla - Perfekt för samlingslån (tips)
2. Advisa - Jämför 32 kreditgivare
3. Slantar - Ingen UC. Upp till 30 000 kr
4. Lendo - Bra komplement vid samlingslån
 1. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får bästa upplevelse. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du detta. Läs mer.

Fråga om kronofogden och hyresrätt

Diskussion i 'Hjälp!' startad av spelt0rsken, 26 oktober 2018.

 1. spelt0rsken

  spelt0rsken Medlem - Trofépoäng: 6

  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1
  Trofépoäng:
  6
  Blev medlem:
  26 oktober 2018
  Teoretisk fråga om det skulle gå åt helvete att hålla sig ovanför vattenytan tills jag kan söka samlingslån för massa skitlån jag har. Måste klara mig ett halvår.

  Jag har en hyresrätt i en storstad. Om man t.ex skulle släppa 400.000kr totalt till kf och välja utmätning på lön. Kan då kronofogden tvinga mig att flytta till något ghetto med låg hyra? Jag bor idag ganska fint i ett nyare bygge.

  Det är ju bostadsbrist så det är ju flera års kö här. Minst 10 år.
  Säg att min hyra är 10.000kr och jag har 20.000kr i lön. Visst får jag hyran + ett förbehållsbelopp och sedan drar dom några tusen till min skuld?
   
 2. Kimsan72

  Kimsan72 V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 1 787

  Inlägg:
  3 010
  Mottagna gillanden:
  2 892
  Trofépoäng:
  1 787
  Blev medlem:
  18 augusti 2017
  Din hyra, OM Du lever ensam, låter onekligen lite väl hög & kan i förlängningen i värsta fall säkert ifrågasättas av KF... Tror dom accepterar en ”för hög hyra” i uppemot ett år...

  Finns det ingen möjlighet för Dig att byta lgh via typ lägenhetsbyte.se ?
  En riktigt bra bytessida med många seriösa...
   
 3. Lasseman

  Lasseman V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 2 147 Moderator

  Inlägg:
  7 181
  Mottagna gillanden:
  3 009
  Trofépoäng:
  2 147
  Blev medlem:
  25 juli 2014
  Det stämmer i stora drag. En oskäligt hög hyra godtas i ett år så man har tid på sig att anpassa boendesituationen, efter den tiden kan man i stället räkna med högsta godtagbara bostadskostnad enligt någon tabell som jag inte minns vad den heter, jag tror det är f-kassan som har den.

  Tanken är väl att dom man är skyldig pengar inte ska behöva stå tillbaka för att man har ett orimligt dyrt boende.
   
  Terry_, Lize, Amex och 1 annan gillar detta.
 4. Kimsan72

  Kimsan72 V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 1 787

  Inlägg:
  3 010
  Mottagna gillanden:
  2 892
  Trofépoäng:
  1 787
  Blev medlem:
  18 augusti 2017
  Med all respekt för ”orimligt dyrt boende”, så bör även KF ta hänsyn till det hopplösa scenariot som uppstår med betalningsanmärkningar, skuldsaldo & utmätningsförsök & att de då nästintill är omöjligt att få annat boende... :(

  Om inte TS redan står i någon kommunal bostadskö och är långt framme i ”kön”, så åberopar jag att hen omgående reggar sig på typ lägenhetsbyte.se och på det sätt försöker byta till billigare boende där igenom...

  Man är inte förpassad till något ”getto” område bara för att man befinner sig i KF:s klor, men man borde ju själv vilja minska sina utgifter så gott de går, för att så mycket som möjligt kan gå till att betala på sina skulder...
  Själv bor jag i attraktivt område, men likväl billigt... insåg dock lite försent att den billiga hyran beror på att fastigheten snart ska genomgå stambyte...vilket i förlängningen genererar en förhöjd hyra ... Får se vad den genererar - kanske jag då åberopar oskälig hyra & drar bolaget till hyresnämnden... ;)
   
 5. spelt0rsken

  spelt0rsken Medlem - Trofépoäng: 6

  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1
  Trofépoäng:
  6
  Blev medlem:
  26 oktober 2018
  Lasseman, orimligt dyrt boende?
  Problemet är att de billiga bästa hyresrätterna har 10, 15 tom 20-25 års kötid.
  Säg minst 5 år för att få något överhuvudtaget hos det lokala bolaget.
  Det enda som finns när man har 5-10 års kötid är dyra hyresrätter.

  Jag förstår kf praxis men vad ska de skicka mig då? Det finns ju inga lägenheter och man kan ju knappast köpa en med skuldsaldo (som man kommer ha då, vid detta teoretiska scenario).

  Säger dom bara? Säg upp hyran och klara dig själv. Verkar ju helt sjukt.
  Snart lika bra att lämna landet och jobba utanför EU istället.
   
 6. Kimsan72

  Kimsan72 V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 1 787

  Inlägg:
  3 010
  Mottagna gillanden:
  2 892
  Trofépoäng:
  1 787
  Blev medlem:
  18 augusti 2017
  Vänta nu lite... kan du iallafall berätta i vilket landskap Du bor i?! Om det är i Stockholm, så OK, men inga andra områden har den sökande tiden som Du anger och som jag säger, så finns det andra metoder att förändra sitt boende, som t.ex lägenhetsbyte.se
   
 7. spelt0rsken

  spelt0rsken Medlem - Trofépoäng: 6

  Inlägg:
  12
  Mottagna gillanden:
  1
  Trofépoäng:
  6
  Blev medlem:
  26 oktober 2018
  Jag är inte intresserad att byta lägenhet. Jag sitter inte ens hos kronofogden i dagsläget.
  Jag bara undrar teoretiskt ifall att.

  Lokala hyresbolaget i min stad så får du absolut ingen lägenhet alls under 1.500 poäng vilket är ca 4-5 år och de flesta billiga centrala objekt går för 4-5.000 poäng som är en bra bit över 10 år i kö.
  Du kan, om du har väldig tur lyckas få någon överprisad lägenhet för 11.000 i månaden som ingen annan vill ha med kortare kötid men det hjälper ju knappast då det är lägre hyra kf vill ha, inte högre.
  Dessa går dock normalt till flyktingar som bekostas av kommunen eftersom ingen annan normala människa tar dessa nybyggen till överpris.

  Att få en lägenhet under 8.000 i månaden här i staden om man har betalningsanmärkningar är i stort sett helt omöjligt.
  Så låt säga att jag har en lägenhet, sedan får massa betalningsanmärkningar. Vilken lägenhet ska jag då tillåtas byta till när jag har massa anmärkningar när inget bolag tillåter anmärkningar förutom det lokala som tillåter 1 anmärkning.
  Bor i en stad som tillhör de topp 5 största i Sverige.

  Så måla upp ett scenario.
  Jag har hyra på 10.000 i månaden.
  Jag släpper allt, får massa anmärkningar igen.
  Tiden går, utmätning tar vid.
  Jag får behålla vad? Hyran + 4.500? Resten går till utmätning.
  Helt ärligt så skulle jag kunna tänka mig att leva så här då jag rör mig med lite svarta pengar vid sidan av mitt vanliga jobb så hade absolut klarat mig.

  Det jag inte vill är att kronofogden kastar ut mig från lägenheten. Men de borde de väl inte göra? För då blir jag ju hemlös, av med jobb och då får de inga pengar alls. Då är det väl bättre att de får sina 4-5.000 varje månad?

  Jag är intresserad att veta hur kf agerar. Fixar de en annan lägenhet åt mig för att få ner hyran eller bryr dom sig inte?

  Sist jag pratade med kf om detta sa dom att 8.000-10.000 absolut var en skälig hyra för 1 person i dagens samhälle med brist på billiga bra hyresrätter.
   
  Terry_ gillar detta.
 8. Kimsan72

  Kimsan72 V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 1 787

  Inlägg:
  3 010
  Mottagna gillanden:
  2 892
  Trofépoäng:
  1 787
  Blev medlem:
  18 augusti 2017
  Ok... du är inte intresserad av att byta boende... Du vill enkom veta om 10.000kr är en ok hyra...
  Jag vidhåller att 10.000 bör anses som en oskäligt hög hyra för en ensamstående person!
  Jag är fullständigt införstådd med problematiken med att skaffa ny bostad via kommunernas bostads förmedling, men jag vet oxå att långt ifrån alla fastighetsföretag går via den kommunala bostadsförmedlingen. Många handplockar fortfarande sina hyresgäster utifrån egna kriterier.
  Jag separerade för några år sedan och satt ensam kvar med en hyra om 14500kr på bästa adress i Malmö. Har sedan dess flyttat 3 (!!) ggr - enkom för att sänka min boende kostnad.
  Jag har heller inte stått i någon bostadskö, men likväl lyckats, men gudarna ska veta att det har inte varit enkelt, men som sagt, dels står många fastighetsägare utanför den kommunala förmedlingen och dels finns attraktiva tjänster såsom ”lägenhetsbyte”.
  Jag hoppas att du fixar dina ekonomiska förehavanden utan KF:s inblandning, men skulle du likväl hamna där, så tar dom nog ingen hänsyn till dina personliga preferenser.

  Ps. KF kan INTE kasta ut Dig från Ditt hem, men om dom anser att Din boendekostnad är fööööör hög, så kan dom minska Ditt förbehållsbelopp med mellanskillnaden utifrån vad dom anser bör vara högsta peng för en ensamstående persons boendekostnad.
   
  Terry_, Lize och Amex gillar detta.
 9. Bramserud

  Bramserud V.I.P - Trofépoäng: 427

  Inlägg:
  617
  Mottagna gillanden:
  271
  Trofépoäng:
  427
  Blev medlem:
  7 augusti 2017
  Nu är det tack och lov ett par år sedan som jag hade löneutmätning, men då hade jag å andra sidan befunnit mig i Kronofogdens klor i ganska många år. Hade då runt 8000 i boendekostnad, ensamstående. Det var aldrig någon som tyckte att jag skulle flytta. Det handlar dessutom om en boyta på drygt 100 kvm, så man skulle kunna anse att det är onödigt stort. Men det har aldrig förts på tal.
   
 10. Lasseman

  Lasseman V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 2 147 Moderator

  Inlägg:
  7 181
  Mottagna gillanden:
  3 009
  Trofépoäng:
  2 147
  Blev medlem:
  25 juli 2014
  Det kastas inte ut någon men efter ett år får kan den hyreskostnad man tillgodoräknas reduceras. Vill man bo kvar så är det okej, det innebär dock att man får mindre pengar till annat.
  Det är svårt att få bostad på många ställen i landet men jag ser folk som får ny bostad trots att man just ska till att avhysas eller nyss avhysts, vilket nog slår lite värre än annärkningar, så det brukar lösa sig på något vis.
   

Dela sidan