Lånforum.se rekommenderar
1. Sambla - Perfekt för samlingslån (tips)
2. Advisa - Jämför 32 kreditgivare
3. Lumify - Ny 2019, ingen UC
4. Lendo - Bra komplement vid samlingslån
 1. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får bästa upplevelse. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du detta. Läs mer.

PÅ & STOPPKNAPPAR i vår hjärna!

Diskussion i 'Fritt' startad av *Trött-i-själen*, 13 januari 2019.

 1. *Trött-i-själen*

  *Trött-i-själen* Kunnig medlem - Trofépoäng: 317

  Inlägg:
  101
  Mottagna gillanden:
  173
  Trofépoäng:
  317
  Blev medlem:
  25 mars 2018
  Jag svarade i en av mina tidigare inlägg men vet inte om det blev rätt?:oops:

  Startar därför här ett nytt inlägg om hur skadade våra hjärnor med missbruk är!! :mad:

  Tack,ALLA som delar med sig av sina historier.

  Även om mitt första inlägg om alkohol och spel i den här tråden ”fritt” är tragisk så är jag ändå glad om den kan få någon att känna igen sig i min situation och inte känna sig så ensam och tro att man är själv i sitt missbruk.

  Att någon känner igen sig i mitt inlägg och känner att de orkade ta bladet ur munnen och skriva ner sin egen historia är ett friskhetstecken...

  Du VET att ditt spelande ÄR osunt och att det påverkar dig starkt negativt i din vardag för övrigt är BRA!

  Det här forumet är också BRA för oss med spelmissbruk för här finns andra som delar och förstår vilket helvete det är att leva med ett spelmissbruk..

  Alla missbruk i sig är ju besvärliga givetvis med just spel är ju så förödande för hur det påverkar vår vardag och våra nära och kära med kraschad ekonomi.

  Jag brukar säga så här till dem som hävdar att ”pengar-är-inte-allt!?”

  -Nä,det kanske det inte är, men det är faaan så mycket enklare att reda ut sina problem OM man har en ekonomisk trygghet i grunden!!

  Har man pengar att betala sina löpande utgifter,möjlighet att betala för vissa hjälpmedel som underlättar dåligt mående så HAR man också en klarare hjärna att tänka med.

  I en spelmissbrukares hjärna är der TOTALT KAOS!!... inte nog med att vi måste handskas med ett missbruk som är impulsrelaretat...vilket betyder att våra signaler mellan PÅ och STOPP-knapparna i hjärnan är är så skadade så de har slutat att fungera och det kan ingen VILJA i världen rå på.

  Låt mig förklara för er bad jag menar om det kan vara någon tröst för någon!?

  Jag tittade på en dokumentär där en hjärnforskare i missbruk förklarade så här och som verkligen fick MIG att förstå att det ÄR inte JAG och min personlighet som medvetet och på ett egoistiskt plan utsätter mig själv och min man i för det här helvetet!!

  - Vi har alla en PÅ och en AVSTÄNGNINGSKNAPP i hjärnan.

  Påknappen sitter i främre delen av hjärnan och den är påverkad av impulser och lust...tankar som - Nu har jag lust att spela en stund. Jag har pengar på kontot,jag kommer att vinna!

  Avstängningsknappen eller STOPPKNAPPEN som den kallas sitter i bakre delen av hjärnan och styr tankar som förnuft och orsakan och verkan av våra handlingar... typ, -Nej!! Jag kan inte spela för jag har inte råd. OM jag spelar nu så försätter jag mig själv i skiten.. ja,ni förstår!? STOPPKNAPPEN ska alltså avråda och förhindra oss att göra saker som skadar oss EFTER den utförda handlingen som startade i PÅKNAPPEN!

  Problemet ÄR att OM man utsätter hjärnan tillräckligt många gånger för att ge efter för sin lust och impuls så blir nervbanorna i hjärnan mellan på och stoppknapparna skadade...

  Eftersom en tanke STARTAR i PÅKNAPPEN som sitter i främre delen av hjärnan och som styrs av impulser, tar det en stund för tanken att ta sig via nervbanorna till den bakre delen av hjärnan till STOPPKNAPPEN som ska förhindra oss att utföra den handlingen vi är på väg att utföra och som försätter oss i problem efter utförd handling.

  Eftersom nervbanorna är SKADADE,trasiga så fungerar inte hjärnan hos oss missbrukare på samma sätt som hos en frisk person utan missbruk.

  Det tar alltså FÖR lång tid för tanken att komma till STOPP,GÖR INTE DET DU TÄNKER NU!!

  När tanken om spel som är lust och impulsstyrt når STOPPKNAPPEN där förnuftet sitter och som styr ”orsak& verkan” långt i bak på hjärnan är det redan för sent...

  Vi som har ett spelmissbruk VET och känner igen tanken/tankar som:

  - Vad faaan hände?? Har jag precis tömt mitt bankkonto på mina surt förvärvade pengar som jag skall ha till att betala räkningar med!??

  I dom fallen det händer och det har hänt kan man TYDLIGT i efterhand förstå och greppa att våra nervbanor mellan PÅ & STOPP är skadade/trasiga.... för övrigt har vi oftast precis som alla andra ”friska” utan ett missbruk fungerande hjärnor på de flesta andra fall som intelligens/empati m.m

  Vi har också utvecklat en dålig relation till ”pengar”!!... Pengar för oss spelmissbrukare är ”TRIGGERS”... minsta summa på kontot triggar igång missbruket och med TRASIGA nervbanor är det OMÖJLIGT för oss att förhindra spel.

  Jag vet inte om ni förstod det här inlägget? Det kanske blev rörigt? Men vad jag vill förmedla är iaf att vi spelmissbrukare ändå är människor som i vardagen,utanför spel fungerar precis som ALLA andra!!

  GLÖM aldrig det!!... spelmissbruk är en sjukdom!!.... låt oss hålla ihop och stötta varandra i den förhatliga sjukdomen!!
   
  ami, Barajag, Självkontroll och 2 andra gillar detta.
  • Bästa samlingslån Sambla & tips
  • Monetti 20 000 kr över 1 år, många godkända lån under 2019.
  • Spargo 150 000 kr över 10 år, UC. Finns ej hos förmedlare.
 2. Jason_sthlm

  Jason_sthlm Viktig medlem - Trofépoäng: 226

  Inlägg:
  66
  Mottagna gillanden:
  94
  Trofépoäng:
  226
  Blev medlem:
  11 december 2018
  Utan att vara forskare i neurovetenskap kan jag enkelt konstatera att dessa på- och avknappar var en väldigt, väldigt simpel förklaring och är inget du kan rationalisera ett missbruk med. Jag har själv haft stora problem med alkohol och kokain och är inte ute efter att förringa ditt missbruk men du har valt fel väg i avvänjningen. Det är ett stort steg du har tagit i att erkänna ditt missbruk och problemen det har medfört men du har även valt att tro på ditt missbruk som något evigt och letar förklaringar till varför du gör som du gör snarare än att söka verktyg för att bryta trenden. Det är inte omöjligt för dig men det betydligt mycket svårare att hålla dig undan om du redan går in med inställningen att det är omöjligt.

  Med handen på hjärtat blev jag ganska irriterad när jag först läste din tråd igår om hur du nästan provocerar fram speldjävulen genom att dricka och driva om hur du alltid spelar bort allt när du super för att sedan dagen efter komma in och skriva den här tråden.

  Vill du ha stöd i lägen då du känner dig nära att trilla dit får du gärna skicka ett privat meddelande. Jag kikar in här flera gånger om dagen.
   
 3. Självkontroll

  Självkontroll Kunnig medlem - Trofépoäng: 406

  Inlägg:
  234
  Mottagna gillanden:
  294
  Trofépoäng:
  406
  Blev medlem:
  14 november 2018
  Det positiva med det hela är att det går att träna upp hjärnan igen så att det med tiden blir lättare att hantera de här impulserna som uppkommer. Hjärnan behöver tid att reperera sig och ju längre tid man är ifrån sitt missbruk och kan stå emot impulserna desto lättare blir det för hjärnan att registrera impulsen som inkommer och på så vis blir det lättare att komma åt avstängningsknappen, dvs det går snabbare och snabbare för impulsen att nå den delen av hjärnan.
   
  ami och *Trött-i-själen* gillar detta.
 4. *Trött-i-själen*

  *Trött-i-själen* Kunnig medlem - Trofépoäng: 317

  Inlägg:
  101
  Mottagna gillanden:
  173
  Trofépoäng:
  317
  Blev medlem:
  25 mars 2018
  Tack! Du förstod vad jag menade och vilken förhoppning jag har om att även min hjärna ska ”läka” och börja fungera normalt igen!;)
   
  Självkontroll gillar detta.
 5. Annhha

  Annhha V.I.P - Trofépoäng: 576

  Inlägg:
  342
  Mottagna gillanden:
  618
  Trofépoäng:
  576
  Blev medlem:
  4 augusti 2018
  Kan bara tala för mig själv...när jag vaknade upp för 6 månader sedan efter självmordsförsök och bestämde mig för att antingen spela och bli hemlös eller bli Spelfri och få ett liv så valde jag det senare. Nu 193 dagar som Spelfri skulle jag aldrig riskera att få ett återfall. Bara att återfå kontakten med min son väger tyngre än alla spel i världen..på och av knapp finns inte är så beslutsam och kommer att förbli spelfri. Kommer alltid att vara Spelberoende men som Spelfri.
   
  *Trött-i-själen* gillar detta.
 6. *Trött-i-själen*

  *Trött-i-själen* Kunnig medlem - Trofépoäng: 317

  Inlägg:
  101
  Mottagna gillanden:
  173
  Trofépoäng:
  317
  Blev medlem:
  25 mars 2018
  Ja,jag tror att även vi här inne har olika åsikter och uppfattningar om saker och ting,precis som på andra ställen på nätet.

  Jag begär och tror inte att alla kommer att klappa mig på axeln om jag gör ett inlägg här.

  Jag förväntar mig heller inte att alla tänker,agerar som mig i alla lägen.

  Jag ber om ursäkt om du tog illa vid dig när jag som du uttrycker dig tog till en simpel förklaring till hur hjärnan fungerar vid ett missbruk.

  Det var inte min mening att sätta mig på några höga hästar och göra mig duktig.

  Däremot kommer jag ihåg att jag fick en AHA-upplevelse när den här hjärnforskaren på missbruk bland annat i hela programmet talade just om skadade nervbanor mellan på och stoppknappen!

  Givetvis har jag ju en förhoppning om att även MIN hjärna ska läka ihop när jag avhåller mig från spel så att den slutligen fungerar som den ska igen.

  Jag tror att kanske inte alla har gjort just den kopplingen att nervbanorna mellan PÅ-STOPP är skadade och att de ständigt frågar sig själva hur fasiken de misslyckas med att ständigt misslyckas med att avhålla sig från spel?

  Tråkigt att du blev irriterad på mitt inlägg där ”DU” tycker att jag provocerar fram en andledning att spela på fyllan!?

  Som svar på det kan jag säga att det INTE var min mening att provocera fram en anledning att spela... MEN jag visste att jag skulle dricka alkohol för första gången UTAN att redan från början planera in en natt med spel... jag beskrev därför HUR det har sett ut för MIG med spel och alkohol innan (jag har ju ett ”korsbehov”)

  Jag var RÄDD.. kan du förstå det!?... rädd för HUR natten skulle sluta!?...

  Nu slutade den ju tyvärr,precis som de flesta andra gånger... alkohol = spel och att jag kan driva med mig själv om det bjuder jag på!

  Jag tackar för erbjudandet och möjligheten att höra av mig privat till dig om spelsuget pockar på,men jag tror jag hoppar det erbjudandet då jag känner redan från början att du stör dig på mig.

  ALLA har rätt att göra sina egna tolkningar av mina inlägg och en del kanske tolkar dem på annat sätt än dig och kan relatera till det jag skrev utan att störa sig på mig.
   
  Självkontroll gillar detta.
 7. *Trött-i-själen*

  *Trött-i-själen* Kunnig medlem - Trofépoäng: 317

  Inlägg:
  101
  Mottagna gillanden:
  173
  Trofépoäng:
  317
  Blev medlem:
  25 mars 2018
  Först och främst GRATTIS till dina 193 dagar som spelfri!!:)

  Men jag har för mig att jag har läst i dina tidigare inlägg att du har lämnat ifrån dig ALLT gällande ekonomi till din man? Självklart blir det lättare att vara beslutsam och avhålla sig från spel om man inte HAR någon möjlighet alls att spela över huvud taget? o_O

  Hur länge räknar du med att vara i den situationen där du ständigt måste be din man om pengar eller tillgång till en betalningsmöjlighet om du vill beställa något från nätet eller över huvud taget kunna handla något utan att han är med när de i dag blir allt svårare och svårare att endast röra sig med kontanter!?:confused:

  Jag har tyvärr varit med om tillfällen då jag inte har kunnat tanka bilen för att det inte fanns möjlighet till kontantbetalning. :eek:

  Vad händer den dagen du vill överta möjligheten och friheten att ha tillgång till flera betalningsmöjligheter igen!?

  Min man och jag är ifrån varandra under flera dagar med jämna mellanrum och jag är nödgad att lära mig kontrollera och motverka mina impulser då jag tvingas göra vissa betalningar både med kreditkort och BankID.

  Att vara avstängd från så många betalningsmöjligeter i dagens samhälle som kräver att man betalar allt via elektronik gör ju att man sitter i en beroendeställning som i sig kan vara stressande och svår!?:confused:
   
 8. Annhha

  Annhha V.I.P - Trofépoäng: 576

  Inlägg:
  342
  Mottagna gillanden:
  618
  Trofépoäng:
  576
  Blev medlem:
  4 augusti 2018
  Jag ser det inte som ett problem mer som en möjlighet. Till en början var det skönt för mig då jag inte litade på mig själv. Om jag skulle vilja spela ja då kan jag göra det också... Givetvis går det att spela även med kontanter. Men jag vill inte och jag gör medvetet valet att hålla 0-tolerans.
  Jag har t.ex mitt visa-kort idag, inga mängder med pengar på det men ändå. Grejen är att min man har insyn på mitt bankkonto. Dels för att han ska känna sig trygg. Jag har gjort han så illa så han förtjänar inte att bli bränd en gång till.
  Jag beställer på nätet och han får fakturan vad är problemet?
  Fungerar hur bra som helst.
  Erfarenheter från spelberoende är att de tagit tillbaka sin ekonomi för tidigt och fallit på det. Jag har ingen brådska..
   
  *Trött-i-själen* och lili74 gillar detta.
 9. *Trött-i-själen*

  *Trött-i-själen* Kunnig medlem - Trofépoäng: 317

  Inlägg:
  101
  Mottagna gillanden:
  173
  Trofépoäng:
  317
  Blev medlem:
  25 mars 2018
  Det lå
  Det låter bra! Funderade bara på hur du/ni tänkte er längre fram!... Förstår att det måste ha varit jätteskönt att slippa allt runt ekonomin och bara koncentrera dig på att bli frisk från spelberoendet! :p

  Jag tror också på att det är väldigt lätt att falla tillbaka om man tar tillbaka kontrollen över sin ekonomi FÖR tidigt :oops:

  Lycka till med fortsatt 0-tollerans och spelfrihet! :)
   

Dela sidan