• Delta i vår namninsamling mot att fasa ut ränteavdraget på lån utan säkerhet: Skriv under här.

Regler vid försäljning av fastighet

micke

Administratör
Poäng: 147
Moderator
Blev medlem
8 Augusti 2012
Meddelanden
78
Mottagna reaktioner
44
Poäng
147
En fastighetsförsäljning är förknippad med en mängd formkrav, det vill säga krav och villkor som måste vara uppfyllda på ett visst (ofta lagstadgat) sätt för att vara giltiga. Att sälja en villa är alltså en betydligt mer omständlig process än att sälja exempelvis en bil. Att det finns så många regler kring försäljning av fastigheter beror självklart på att det för det mesta är betydande värden det handlar om. Här är lite kort om de viktigaste reglerna att ha koll på när det gäller en försäljning av en fastighet.

Köpekontraktet
Fram tills det att det är dags att skriva på köpekontraktet finns det egentligen inga lagregler att ta hänsyn till. Besiktning, visning, budgivning, med mera, är aktiviteter som dels är helt frivilliga, och dels kan utföras på valfritt sätt. För besiktningen är det dock självklart en god idé att anlita en auktoriserad besiktningsman. För budgivningen kan det vara smart att anlita en mäklare. Budgivningen i sig behöver dock inte vara formaliserad på något sätt. Det är alltid säljaren som bestämmer om han/hon vill sälja och till vem.

Teckna avtal
När köpare och säljare har kommit överens om ett pris för fastigheten gäller det att sätta allt på pränt. Det gör man i ett köpekontrakt. Köpekontraktet är ett så kallat formalavtal som måste vara utformat på ett visst sätt och innehålla vissa uppgifter för att vara gällande. I köpekontraktet ska även eventuella förbehåll noteras. Förbehåll är saker som, om de inte uppfylls, ger skäl för säljaren eller köparen att avstå från försäljningen. Det kan till exempel handla om att:

  • Bostaden inte är besiktigad och det visar sig att det finns fel i bostaden
  • Köparen inte har finansieringen klar och detta inte förändras
  • Köparen har en nuvarande bostad och inte lyckas sälja den innan tillträde ska ske
Vid undertecknandet av köpekontraktet ska köparen även erlägga en handpenning, som normalt uppgår till 15 procent av den totala köpeskillingen.

Fastighetens skick
En fastighet säljs alltid i befintligt skick med alla fastighetstillbehör (till exempel flaggstång och brevlåda) och fasta tillbehör (till exempel duschkabin och vitvaror) inne i bostaden. Säljaren och köparen har dock full frihet att avtala om speciallösningar för olika tillbehör och annan egendom. Huvudsaken är att allt sätts på pränt.

Tillträdet
Nästa steg i säljprocessen är själva ägarbytet. I grunden är det så att köparen blir ny ägare till fastigheten i samma stund som köpekontraktet skrivs på och att den gamla ägaren i fortsättningen helt enkelt ”lånar” bostaden. Det är dock först vid det formella ägarbytet (då nycklarna lämnas över) som den nya ägaren får faktiskt tillträde. På tillträdesdagen regleras alla ekonomiska frågor. Nya lån skapas och gamla lån löses. Köparen betalar återstående del av köpeskillingen och får nycklarna till bostaden.

Lagfart
Köparen har sedan skyldighet att så fort som möjligt ansöka om lagfart för sitt förvärv. Normalt kan banken hjälpa till med detta och då behöver man bara skriva på ett papper. I andra fall får man vända sig till inskrivningsmyndigheten vid Lantmäteriet.

Deklaration av försäljningen
Säljaren å sin sida är skyldig att deklarera försäljningen. Sker försäljningen med vinst ska man ta upp vinsten som skattepliktig inkomst av kapital. Vid förlust får man i stället göra avdrag. Det är inte helt lätt att räkna rätt på försäljningen, oavsett vinst eller förlust, så det kan vara en idé att anlita en mäklare för detta.
 
  • Nystartslån
  • Lån utan UC

Vera Kristen

Ny medlem
Poäng: 1
Blev medlem
4 Juni 2020
Meddelanden
1
Mottagna reaktioner
0
Poäng
1
Hej!
Har undersökningsplikten något med själva affären i sig att göra? Läste om det, men skulle vilja höra från någon som gjort detta själv förut.
 
Ta en titt i Lånforums guide för bästa samlingslån, där finns svar på de vanligaste frågorna runt samlingslån.
Topp