Lånforum.se rekommenderar
1. Advisa - Forumets favorit
2. Lendo - Ett bra alternativ
3. Zmarta - Jämför 30 kreditgivare
4. Klara lån - Jämför 20 lån utan UC
5. Loanstep - Lån utan UC
 1. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får bästa upplevelse. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du detta. Läs mer.

Vad är nästa steg?

Diskussion i 'Fritt' startad av AnnaKavan, 4 april 2021.

 1. AnnaKavan

  AnnaKavan Ny medlem - Trofépoäng: 26

  Inlägg:
  4
  Mottagna gillanden:
  9
  Trofépoäng:
  26
  Blev medlem:
  2 april 2021
  Hej!


  Jag har hängt här på forumet ett tag och läst på och nu är det dags för mig att ställa lite frågor. Jag har haft betalningsanmärkningar samt skulder större delen av de senaste 10 åren men för ungefär tre år sedan “tog jag tag i det”, strax efter ett hembesök av två väldigt trevliga, men bestämda, tjänstemän från en statlig myndighet. Det börjar nu närma sig att min sista anmärkning försvinner, och jag har lite frågor kring hur jag ska ta mig framåt i vuxenlivet…

  Nuläge:

  Deklarerad inkomst 2020 (2021): ca 150k (ca 300k) (Jag har jobbat deltid, men gått upp i tjänst det senaste året)
  Anmärkningar: 1 (försvinner den sjätte maj detta år)
  Skuldsaldo: 0
  Förfrågningar: 0
  Underskott kapitel: 0
  Risk/Score enl. Kreddy: 4.0 “Bra” :)
  Risk/Score enl. Creditsafe: 36 “Medel” :(

  Jag har ett sparande på ca 150k fördelat på olika konton/fonder/aktier. Jag har fast anställning (sedan 2018) med månadslön på ca 40k brutto, just nu 100% men anställningsavtal på 80%. Jag har startat ett AB vid sidan av som förmodligen kommer han en omsättning på ca 100k/år.

  Jag känner att allt går åt rätt håll, jag har sparat och snålat och gjort relativt smarta val på sistone och nu när den sista anmärkningen försvinner skulle jag vilja börja leva lite mer “normalt”, dvs. inte vara apsnål och avstå mycket av livets goda. Under den närmaste femårsperioden står följande kreditengagemang framför mig:

  Ett eller två vettiga kreditkort med cashback/bonus/låg avgift (trött på Maestro, känner mig som en fjortis.)
  Ett billån, ca 200k (trött på att köra runt i gamla 940, rostiga toyotas etc. Kontantinsats på ca 50k finns.)
  Ett bolån, 50% av ca 4 miljoner. (En rejäl kontantinsats finns i form av en avbetald lägenhet.)

  Till mina frågor:
  1. Kreditkort, vilka är “bäst”? När skall jag söka? (Nya inkomsten lär väl synas från 11/6, anmärkning försvinner 6/5). Jag tänker att jag söker ett remember direkt efter att anmärkningen försvunnit, pga. ingen årsavgift och ett par rabatter jag vill utnyttja, och ett everydaycard senare för att använda till mat/bensin och dra nytta av cashbacken. Tanken är också att det ökade kreditutrymmet skall påverka min kreditvärdighet positivt.

  2. Billån, är det bäst att söka via bank, förmedlare eller handlare? Vilken prutmån finns hos banken? Pga. familjesituationen behöver jag en ganska stor bil, jag har läst på och kollat runt och hittat en modell som verkar bra. En tre år gammal sådan ligger på runt 200k, hos handlare verkar det också erbjudas ganska förmånliga avbetalningar. Bankens listpris på billån är 650 kr upplägg och 4,19% ränta. Vi har två bilar och kör sammanlagt runt 3000 mil per år. Att byta den stora till en modernare bil skulle enligt mina beräkningar spara ungefär 12000kr/år i bränslekostnad. Hur påverkas mitt kreditbetyg av att ta ett billån (som ju inte är ett blancolån)? Jag skulle vilja byta bil det närmaste året, men det går ju att hanka sig fram på det jag har…

  3. Bolån, jag skulle vilja köpa halva det boende vi har just nu (sommarstuga, släkting äger hälften). Inom några år behöver vi dock större, då är tanken att hyra ut det nuvarande boendet. För det nya boendet finns en grundplåt, men inte tillräckligt utan att låna. Ska jag helt undvika kreditengagemang fram tills bolånen, dvs “flyga under radarn”, inga kreditkort, inga billån, eller vad är bäst? Sammanlagt inkomst i familjen bör vara runt 120-150k / månad om några år.

  Slutligen vill jag rikta ett stort tack till alla medlemmar som skrivit i detta forum, jag har som sagt inte deltagit aktivt men följt många av era resor under de senaste åren. Starkt jobbat, de allra flesta av er har det betydligt värre än jag någonsin haft det, men kämpar ändå på!


  MVH AnnaKavan
   
  Lippe gillar detta.
 2. Bramserud

  Bramserud V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 677

  Inlägg:
  1 470
  Mottagna gillanden:
  718
  Trofépoäng:
  677
  Blev medlem:
  7 augusti 2017
  Jag hade också massor med funderingar på vad jag skulle göra när betalningsanmärkningarna försvann efter många år som ej kreditvärdig. Jag har så här mer än ett år senare nästan inte gjort nånting... Jag har inte bytt bil, inte flyttat, inte lånat till något (däremot betalat av de lån jag hade). Jag har skaffat två nya kreditkort dock, så lite har jag kostat på mig.

  Min UC-risk sjönk drastiskt samma dag som sista anmärkningen försvann. Från typ 1,8 (om jag minns rätt) till 0,2. Där har den legat kvar, för jag har fortfarande 0,2 trots att jag numera är skuldfri och har ganska mycket högre inkomst.

  En del säger ju att UC inte blir så bra exakt när man blir av med sina anmärkningar, men att det sjunker med tiden. Så har det alltså inte varit för mig.
   
  Jappp, AnnaKavan, Lasseman och 2 andra gillar detta.
 3. AnnaKavan

  AnnaKavan Ny medlem - Trofépoäng: 26

  Inlägg:
  4
  Mottagna gillanden:
  9
  Trofépoäng:
  26
  Blev medlem:
  2 april 2021
  Jag antar att det lätt blir så, när man sitter där i träsket så vill man gärna tänka framåt och drömma lite om vad man kan göra när det äntligen är över. På sätt och vis är det ju en motivation i sig, något som gör att man håller ut. Tack för ditt svar, det gav lite perspektiv!

  Mvh AnnaKavan
   

Dela sidan