Lånforum.se rekommenderar
1. Advisa - Forumets favorit
2. Lendo - Ett bra alternativ
3. Zmarta - Jämför 30 kreditgivare
4. Loanstep - Lån utan UC
5. Viaconto - Lån utan UC
 1. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får bästa upplevelse. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du detta. Läs mer.

Vad är syftet med att du lånar och hur tänker du?

Diskussion i 'Fritt' startad av Floppen, 28 juni 2020.

 1. Floppen

  Floppen V.I.P - Trofépoäng: 477

  Inlägg:
  442
  Mottagna gillanden:
  329
  Trofépoäng:
  477
  Blev medlem:
  1 september 2018
  Precis som rubriken lyder, vad är syftet med att du lånar och hur tänker du?

  Det finns en del medlemmar på forumet som identifierat pudelns kärna, nämligen att du inte kan låna dig ur en skuldsättning om du fortsätter att konsumera och leva som du gjort innan. För att kunna bli skuldfri krävs en beteendeförändring och om den inte sker kommer skulderna bara öka och öka och ekonomin bli sämre och sämre. Inte direkt raketforskning, men ändå.

  Så... Ännu en gång... Vad är syftet med att du lånar och hur tänker just du när du tar ett lån? Har du fullständig koll på din ekonomi och lånar bara för något specifikt? Lånar du för att släcka dåliga kreditkort och sms-lån om och om igen? Lånar du för att spela eller spekulera med pengarna? Lånar du för att klara dig ett litet tag till samtidigt som du hoppas att ett mirakel inträffar som löser allt? Skiter du i allt och tänker att det inte spelar någon roll för att du ändå kommer få skuldsanering till slut? Någon annan anledning?
   
  2pac och DN1981 gillar detta.
 2. Klister

  Klister Kunnig medlem - Trofépoäng: 176

  Inlägg:
  180
  Mottagna gillanden:
  57
  Trofépoäng:
  176
  Blev medlem:
  5 februari 2020
  Jag har haft ett spelberoende över lång tid som resulterade i sms lån och hela den karusellen för att klara vardagen. Nu i dagsläget har jag stenkoll och behöver ett lån på 350.000 för att släcka alla krediter med skyhög ränta och även privatskulder. Planen är då OM man får det lånet att amortera extra och försöka minska tiden till att bli skuldfri. Skall tilläggas att jag inte spelat på ca 2 år. Känner mig väldigt stark i att jag slutat spela.
   
  Peach, Erikssons, Dukemo och 2 andra gillar detta.
 3. Floppen

  Floppen V.I.P - Trofépoäng: 477

  Inlägg:
  442
  Mottagna gillanden:
  329
  Trofépoäng:
  477
  Blev medlem:
  1 september 2018
  Klister... Bra jobbat med att du slutat spela och att du varit fri i 2 år!

  Härligt att du skaffat dig järnkoll på läget. Låter som att du har en plan och ett klart mål. Har du gjort någon budget du följer?

  Hur ser förutsättningarna ut för att du ska kunna beviljas lånet?
   
  Lånforum.se gillar detta.
 4. Klister

  Klister Kunnig medlem - Trofépoäng: 176

  Inlägg:
  180
  Mottagna gillanden:
  57
  Trofépoäng:
  176
  Blev medlem:
  5 februari 2020
  Jag blev beviljad och är väldigt glad över det. Skönt att få lite andrum. Fick bättre ränta på detta än mina tidigare lån. Men måste lösa utanför uc och privat. Kan man ansöka igen? Har egentligen inget att förlora då jag ska vänta ut mina FF efter att jag fått utbetalt detta lån.
   
  Floppen gillar detta.
 5. Gaston

  Gaston V.I.P - Trofépoäng: 407

  Inlägg:
  438
  Mottagna gillanden:
  222
  Trofépoäng:
  407
  Blev medlem:
  7 januari 2015
  Intressant ämne! För mig har det gång på gång senare år blivit att jag lånat för att släcka ner sämre krediter (kreditkort och mindre bra blancon) och varje gång när jag lyckats städa upp har ju den totala skuldmängden höjts. Inte minst för jag allrid lånat lite extra att "ha som buffert"

  Men känslan har ju varit skön, nästan så jag känt mig rik och befriad ett tag! Sen har jag sakta men säkert börjat nagga på kreditkorten osv och tappat omdömet och så börjar de dåliga krediterna sakta men säkert växa på igen.

  Nu hoppas jag situationen ska bli annorlunda. Jag har jobbat extra som en tok under våren och trixat med att få bort synliga krediter på UC så att jag kunde samla "skräpet" med ett bra lån på 5,9 %. Så nu har jag tre lån på totalt 620 K med snittränta på 5.5 % och jag är verkligen fast besluten att inte låta det skena iväg igen.

  Har redan börjat bryta mina vanliga konsumtionsmönster rejält det senaste halvåret (jag kan verkligen bränna loss totalt på typ kläder, tvspel, vinylplattor, dyra serietidningar osv).

  Ett litet hjälpmedel som i förstonde kan låta banalt och nästan lite barnsligt är appen Dreams. De har massa småfåniga (men ganska roliga) sparhacks. Till exempel har jag satt upp en "spardröm" (resa/roadtrip för mig och dottern till USA) och där använder jag bland annat "Tjuven" (det dras en summa "överaskande" på mellan 100-300 varje vecka) och varje gång Bajen gör mål sätts det in en hunka där :)

  Och för att byta ut mitt konsumerande mot sparande har jag i veckan dragit igång en "dröm" (till en ny bil) där jag "bara" sätter in alla pengar för saker jag säljer. Då blir det tydligt vad jag får in via försäljning och det blir motiverande att se det öka. Hittils har jag sålt tre serietidningar, en Funko pop-figur, en skjorta och en tröja för 1550 kr :). Och jag märker verkligen hur jag nu mer och mer börjar fundera på vad jag kan sälja och vart jag gör det bäst. Tidigare har jag tvärtom länsat Tradera osv åt andra hållet.

  Edit. I slutändan kanske det inte alls blir resa och bil. Det är mest ett sätt att ge motivation och riktning. Kanske betalar ner blanco istället, eller går in på börsen om/när det blir lite summor (då lär jag väl spela bort det mesta där i värsta fall...)
   
  Last edited: 29 juni 2020
  Peach gillar detta.
 6. A27

  A27 V.I.P - Trofépoäng: 377

  Inlägg:
  539
  Mottagna gillanden:
  178
  Trofépoäng:
  377
  Blev medlem:
  7 september 2018
  jag lånar till investeringar, i takt med att jag mer och mer börjar ledsna på att arbeta så har jag lånat till att snabba på att bli ekonomiskt oberoende, om jag nu någonsin kommer dit, sluta arbeta i alla fall.
  hur dumt eller smart detta är i slutändan återstår att se
   
  Peach gillar detta.
 7. Ny2018

  Ny2018 V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 1 867

  Inlägg:
  4 282
  Mottagna gillanden:
  2 924
  Trofépoäng:
  1 867
  Blev medlem:
  19 juni 2018
  Trevlig och inspirerande läsning. - :)
   
  Gaston gillar detta.
 8. DN1981

  DN1981 V.I.P - Trofépoäng: 497

  Inlägg:
  885
  Mottagna gillanden:
  342
  Trofépoäng:
  497
  Blev medlem:
  20 december 2018
  Började med att jag tog mitt första lån för att jag fick en oväntad stor utgift på en bil jag hade. Sen började jag shoppa och blev shoppingberoende. Tog lån och krediter för att shoppa (döva viss sorg efter att båda mina föräldrar gick bort i cancer). Sedan började jag ta lån för att betala andra lån och sen satt jag fast i karusellen. Nu försöker jag ”trolla” med alla möjliga lån sen 1 1/2 år tillbaka (när jag hittade hit) för att hålla mig flytande tills jag kan ta ett samlingslån. Tar längre tid än vad jag räknat med pga vissa bakslag (måste till viss del försörja vuxen dotter som kämpar för sin hälsa utan någon som helst ersättning samt att vissa bolag börjat rapportera in till uc så jag fått enorma bakslag). Jag kan vara helt ärlig med att mitt shoppingbeteende inte är helt borta, men har minskat med en 70 %. Har förstått att jag har problem med att jag är VÄLDIGT impulsiv (inom alla områden i mitt liv) och förmodligen har adhd/Add. Jag jobbar på dessa beteenden.
   
  Peach och Floppen gillar detta.
 9. Gaston

  Gaston V.I.P - Trofépoäng: 407

  Inlägg:
  438
  Mottagna gillanden:
  222
  Trofépoäng:
  407
  Blev medlem:
  7 januari 2015
  Tackar :)
   
 10. Gaston

  Gaston V.I.P - Trofépoäng: 407

  Inlägg:
  438
  Mottagna gillanden:
  222
  Trofépoäng:
  407
  Blev medlem:
  7 januari 2015
  Känner igen mig mycket i ditt inlägg ifråga om shoppingberoende. Och även om jag som tur är (i alla fall just nu) lyckats hålla emot när det gäller det mesta så är det lätt att dras in i det igen.

  Det här låter säkert helt sjukt men så sent som i förra veckan gick jag tex loss rejält på Sellpy. Tänkte att jag behövde lite nya kläder nu när jag fått ordning på ekonomin och allt och det slutade på 5000 kr. Bland annat över 10 par jeans. Helt sjukt, jag vet, men när jag väl kommer in i det där tillståndet blir det lätt "men de är ju ändå så billiga, snygga märkesjeans för typ 100 kr styck, och de slits ju och kommer ändå till användning. Och så är det ju så enkelt att betala med typ Klarnakortet, då kan jag ju till och med belåna köpet sen om det skulle behövas".

  Men nu har jag tänkt skicka tillbaka en del av kläderna och sen betala in resten så snabbt som möjligt och sedan försöka vara nöjd med nya fina kläder (var länge sedan sist) och inte döma mig själv för hårt med slöseriångest :)
   
  Floppen och DN1981 gillar detta.

Dela sidan