Lånforum.se rekommenderar
1. Advisa - Forumets favorit
2. Lendo - Ett bra alternativ
3. Zmarta - Jämför 30 kreditgivare
4. Klara lån - Jämför 20 lån utan UC
5. Loanstep - Lån utan UC
 1. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får bästa upplevelse. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du detta. Läs mer.

Tråden om aktier & handel i värdepapper

Diskussion i 'Fritt' startad av Lånforum.se, 23 juni 2020.

 1. Lånforum.se

  Lånforum.se Forumsägare - Trofépoäng: 757 Moderator

  Inlägg:
  1 055
  Mottagna gillanden:
  951
  Trofépoäng:
  757
  Blev medlem:
  9 mars 2009
  Har sett här och där att det finns medlemmar som handlar med aktier och andra värdepapper, så tänkte vi drar igång en tråd om det!

  Exempel på diskussionspunkter:
  • Vad äger du för aktier och andra värdepapper?
  • Kör du med belåning?
  • När började du?
  • Var köper du, vilken mäklare?
  • Bästa investeringen / traden?
  • Hur tror du börsen går närmsta året?
  Vill man diskutera tex bitcoin eller liknande kan man göra det här med.
   
 2. Lånforum.se

  Lånforum.se Forumsägare - Trofépoäng: 757 Moderator

  Inlägg:
  1 055
  Mottagna gillanden:
  951
  Trofépoäng:
  757
  Blev medlem:
  9 mars 2009
  Kan börja :) Började spara i fonder för många år sedan men har successivt över åren gått över till aktier. Har blivit en rolig hobby. Kör relativt defensivt så inga högrisk-aktier... Några favoriter just nu Balco, Netflix, Bygghemma och Bahnhof. Hade en liten belåning på Avanza då det var så billigt, men drog ner på den någon vecka in i krisen som tur var. Bästa investeringen där jag fick blodad tand måste varit Google numera Alphabet som jag köpte 2011. Kan den branschen rätt bra och kände att det inte fanns någon konkurrensen vilket föll väl ut med 300% efter fler köp (kan dock väga upp med MQ investeringen som gick ner 50% innan försäljning).

  Tror det värsta är bakom oss på börsen nu trots läget och att 2021 framförallt kommer bli riktigt bra. Vad tror ni?
   
  Gaston och Amex gillar detta.
 3. Ahxn

  Ahxn Viktig medlem - Trofépoäng: 42

  Inlägg:
  72
  Mottagna gillanden:
  14
  Trofépoäng:
  42
  Blev medlem:
  3 april 2017
  Antar jag borde skriva något här. Kan bara säga att innan jag gjorde bort mig med hävstångsprodukter så höll jag på med förhoppningsbolag. Jag handlar inga aktier alls nu. Äger inte ens en enda aktie eller fondandel. Har kopiöst mycket fördomar gentemot förhoppningsbolag, emissionsslukande bolag som ber om nya pengar hela tiden och skickar ut spetsade pms för att hålla uppe intresset. Handlar inte alls särskilt mycket om bolagen egentligen utan snarare de småsparare som köper och säljer dessa. Är fortfarande medlem i diverse facebook grupper, även om jag gått ur många, men är ofantligt trött på hur folk skriver om visa bolag de köpt. Börsvärdena kan vara på bara ett par tiotal miljoner som folk är inne och skriver om, verkar som det finns någon slags magisk gräns där bolag över ett visst värde inte är lika intressanta längre, i andra fall handlar det om hur många aktier som står ute dvs hur mycket varje aktie är värderad. Bolag som ett år senare kan handlas med bara några hundralappar i handelsvolym per dag. Tror droppen för mig var The Marketing Group och hur de betedde sig, där haussade ägarna sönder bolaget dessutom. Ingen vettig människa borde ha köpt det bolaget, men där var jag inne och spekulerade, mest eftersom det under en höst fanns mycket volym i handeln. Det faktum att både initiativtagarna till bolaget total lurade småsparare när de haussade upp denna grupp bestående av onoterade "marketing" bolag, som genom att ingå i The marketing group som noterade sig på First North, kunde sälja av sina ägarandelar i bolaget på en riktigt marknad och dessutom att de svenska ägare som gått in i bolaget och härjade var totalt verklighetsfrånvända.
  En av de som haussade mest och bröstade upp sig på placera forumet på den tiden sa själv att han hållit på med telefonförsäljning, utan annan erfarenhet eller utbildning bortsett från sälj, en kille på drygt tjugoår som ifall han sålt när hans aktier stod som högst hade kunnat punga ut en 30 miljoner, slutade resan och slutade skriva helt och hållet när hans aktier var värda dryga 2 miljoner. Pengar han för övrigt skrapat ihop genom att haussa en massa andra småbolag. Försöker inte klanka ner på den killen, jag delar beteendet att jag köpte sån skit(inte de haussande beteendet), men själva köpbeteendet är väldigt orationellt att man köper något som inte är värt något egentligen. Den typen av spekulation. Därför jag helt bytte till index och olje trading, då det där åtminstone finns ett värde i det man spekulerar i. Även om det blir bra mycket farligare och går bra mycket snabbare än aktiehandel. Istället för att behöva förlita sig på PMs från bolag, så kan man istället följa världs/handelsnyheter och ekonomiska tal eller vad FED/ECB etc gör. DVS ett index är uppgjort av en massa olika stora bolag i ett land, SP500 i usa är tex 500 stora bolag, även om de såkallade FANG bolagen står för merparten av allt aktievärde.
  Det enda förhoppningsbolag som jag faktiskt skulle kunna tänka mig äga av alla de trettio/fyrtio bolag jag varit inne i och handlat mycket i från den tiden är Maha Energy. Var tom på en aktieinvesterarträff som de anordnade när de skulle förvärva nya fält och jag kände att Jonas verkade vettig och hyfsad trygg som person. Men även det bolaget har ju gått upp och ner, så finns definitivt folk som bränt sig där när nya aktier tryckts upp eller oljepriset gått ner.

  Den absolut största fördelen med en ren aktie i ett bolag är att de faktiskt inte kan gå minus, i värsta fall går de i konkurs. En annan fördel är att det faktiskt finns aktier som har någon form av bestående värde inneboende i sig. De kan ha pengar i kassan eller äga fastigheter, dock brukar dessa företag vara värderade lågt då de är stabila. De tjänar hyfsat likaratat varje år och delar ut en stor del av sin vinst till sina aktieägare, de beter sig inte som nya tech bolag som kan dubbla sitt värde på ett år. Man kan inte förvänta sig stora uppgångar. Sen finns det rötägg som Wirecard som för inte alls längesedan ersatte ett annat bolag som jag glömt i DAX, det tyska indexet som består av cirka 30 stora företag i Tyskland. De lär antagligen åka ur snart. Den här skandalen som nystades upp nu i slutet av förra veckan visar att 2.1 miljarder euro saknats helt.

  Man får välja själv, men jag skulle säga att man ska akta sig för företagen på smålistorna, företagen som inte har något positivt kassaflöde och om något så är det än mer viktigt att man faktiskt sprider ut det på flera aktier. Även stora bolag kan ju gå under, som Ericsson visade det i början av 2000 talet, så även där bör man sprida. Eller så leker man cowboy som jag kör i hävstångsprodukter. Man slipper som sagt bry sig om bokslut och annat, kan förlita sig på världsekonomin och kan dessutom korta även om det verkar som att FED är långt ifrån klara med sina stöd för ekonomin.
   
  Last edited: 23 juni 2020
  2pac och Lånforum.se gillar detta.
 4. Amex

  Amex Kunnig medlem - Trofépoäng: 407

  Inlägg:
  295
  Mottagna gillanden:
  219
  Trofépoäng:
  407
  Blev medlem:
  12 juli 2018
  Nja, tror det kommer en andra våg snart, kanske efter sommaren, sen bör det stabilisera upp sig.
   
  2pac gillar detta.
 5. Lånforum.se

  Lånforum.se Forumsägare - Trofépoäng: 757 Moderator

  Inlägg:
  1 055
  Mottagna gillanden:
  951
  Trofépoäng:
  757
  Blev medlem:
  9 mars 2009
  Tråkigt att du hamnade i dåliga bolag Amex... Maha energy har jag hört om men undviker olja helt numera. Känns inte som en framtidsbranch även på kort sikt. Var dock inne i DNO en sväng mellan -16 till 19 om jag minns rätt. Försöker alltid köpa bolag som gör vinst precis som du skriver så blir de en rejäl krockkudde... Men inga snabba klipp direkt.

  En andra våg kan komma men tror inte börsen kommer reagera på det, allt för känd fakta.
   
 6. Amex

  Amex Kunnig medlem - Trofépoäng: 407

  Inlägg:
  295
  Mottagna gillanden:
  219
  Trofépoäng:
  407
  Blev medlem:
  12 juli 2018
  Haha dåliga bolag? Tror du citerade fel.
  Jag köpte i Lundin på runt 150 och sålde på 225. Helt ok för ett par veckor. Tipsade till och med om det i någon tråd.
  Tyvärr gick jag inte all in vilket jag bittert ångrar idag
   
  2pac gillar detta.
 7. 2pac

  2pac V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 867

  Inlägg:
  1 578
  Mottagna gillanden:
  1 037
  Trofépoäng:
  867
  Blev medlem:
  23 juni 2017
  jag kanske missförstår från din blogg(?) men du verkar fortfarande inte ha pli på riskhanteringen och tiltar fortfarande, dvs. in med allt du har disponibelt i dina trades.

  Jag hade noll känsla för sånt där själv. Avsikten är inte att kritisera men om du ändå ska handla trots avrådan försök tänka på risken i varje fall hehe.
   
 8. 2pac

  2pac V.I.P & LF entusiast - Trofépoäng: 867

  Inlägg:
  1 578
  Mottagna gillanden:
  1 037
  Trofépoäng:
  867
  Blev medlem:
  23 juni 2017
  tror också det kommer en andra våg av Corona men inte lika övertygad längre att det är vad som kommer trigga en vidare nedgång (vilket jag tror kommer). Tror marknaden skiter i en andra våg egentligen och många är nog inställda på att om det kommer en till våg så kommer man inte stänga ned samhället igen på samma sätt.
   
  Amex gillar detta.
 9. Amex

  Amex Kunnig medlem - Trofépoäng: 407

  Inlägg:
  295
  Mottagna gillanden:
  219
  Trofépoäng:
  407
  Blev medlem:
  12 juli 2018
  Menade inte en andra våg av corona, en andra våg av ras. Våran börs är så otroligt balanserad/beroende av asien/USA, och där är det inte klart med ras ännu. Det kommer andra våg, kanske även en tredje i början av 2021,sen kommer vi ha några stabila år av återhämtning på samtliga börser!
  (detta är spekulationer, köp inte för mer än vad du har råd att förlora)
   
  2pac gillar detta.
 10. Lånforum.se

  Lånforum.se Forumsägare - Trofépoäng: 757 Moderator

  Inlägg:
  1 055
  Mottagna gillanden:
  951
  Trofépoäng:
  757
  Blev medlem:
  9 mars 2009
  Ja givetvis var det till Ahxn :) Trodde han gjorde två inlägg, inte lätt med det tekniska.

  De var en bra trade:tummen:. Om jag skulle köpt något inom olja då känns helt klart Lundin Energy bäst. Läste Lundins tweet i krisen att de går plus minus noll utan utdelning på 20 dollar fatet så det känns rätt safe med ett pris på 42 dollar nu. Att aktien är ner 26% än skadar ju inte...

  En nedstängning till tror jag inte heller på. Q2orna kan dock innehålla en del överraskningar som kan trigga mer nedgångar eventuellt. Plus ett gäng nyemissioner efter sommaren. SAS tex måste ju ta in pengar. Sen som jag skrev i en annan tråd så tror jag Alphabet (Google) och Facebook kan ha en del överraskningar. Alphabet kan vara mer exponerad mot resor än vad många tror, därtill har tex Amazon dragit ner på annonseringen pga kapacitetsproblem. Nöjesresor som de tjänar bra på kommer ju dessutom inte komma tillbaka som förr förrän vi har ett vaccin... Så man kan undra om investerare vill ha äga de aktierna tills den marknaden kommit tillbaka. O andra sidan kan andra branscher växa i år istället, svårt läge men jag står utanför tills efter kvartal 2 kommer.
   
  Streetspirit78, Amex och 2pac gillar detta.

Dela sidan