- Blev medlem
- 3 September 2023
- Meddelanden
- 214
- Mottagna reaktioner
- 175
- Poäng
- 356
Bra inlägg, och jag tänker också att om man handlar lite oftare, ger det mer chans att hitta varor på kort datum och i "svinnlådor". Brukar storhandla endast 1 gång per månad och de andra veckorna kollar jag erbjudande och handlar endast det jag behöver av det och fyller på förråden, samt färskvaror och matsvinn.Bra där. Var på konferens för några år sedan i Holland och där slänger konsumenterna väldigt lite mat, till skillnad från oss i Sverige (här slängs det mellan 20-25%). Anledningen är, har man analyserat, att i Holland så storhandlar man inte på samma sätt som i Sverige, utan tomtmarken är så dyr, så det finns inte plats för parkeringsplatser för bilar och konsumenterna cyklar till affären och handlar det som får plats i cykelkorgen. De handlar alltså oftare och mindre i taget, vilket innebär att väldigt lite färskvaror slängs, eftersom man i princip handlar för dagen + lite till. En bra kombo är nog att storhandla stapelvaror och sedan småhandla färskvaror allt eftersom de går åt.
Eftersom jag själv bor på gångavstånd till flera butiker, så har jag alltid handlat så och jag slänger ingenting. Handlar exempelvis nästan aldrig större bitar ost, det går inte åt, om vi är sugna, så får det bli en liten ask med färdigskivat.