Lånforum.se rekommenderar

1. Lendo - Forumets favorit
2. Zmarta - Ett bra alternativ
3. Sambla - Jämförelsetjänst
4. Loanstep - Lån utan UC
5. Klaralån - Lån utan UC
6. Flexkontot - Nu med Swish, ingen UC
7. Binly - Lån utan UC
8. Banky - Lån utan UC
9. Nstart - Nystartslån
10. Ferratum - Lån utan UC
11. Brixo - Lån utan UC

Att bli och förbli skuldfri. Tips, kunskap och erfarenheter.

Jag är ganska ny i detta forum. Jag är skuldsatt upp över öronen som många andra. Jag måste säga att detta forum är fantastiskt! Det är otroligt många hjälpsamma personer här inne med enormt mycket kunskap och erfarenheter. Jag har inte mycket erfarenheter av att vara skuldsatt och hur man löser det, än! Jag är under upplärning, genom detta forum och alla dess trådar och genom nya erfarenheter.
I dagsläget har jag inte mycket tips att komma med, bra tips på hur man går vidare för att få bukt på sina skulder och sin ekonomi. Jag har hittills valt att släppa mitt första ärende till inkasso. Det blev inte lika bra som jag tänkt mig, men det blev bra. Det blev bättre.

Kan vi dela våra tips? Kan vi dela våra erfarenheter? Kan vi hjälpa varandra? Hur ska vi prioritera våra utgifter? Vart kan man sänka räntan? Vad bör man släppa till inkasso? Vad bör man inte släppa till inkasso, osv.

Jag vet inte riktigt vart jag står idag. Jag har två jobb, arbetar säkert 250h i månaden och ändå räcker det inte till. Jag har släppt mitt första ärende till inkasso, Viaconto. Det gick till partner inkasso och det var bra.

Varför jag valde att posta detta i guide är inte för att just mitt första inlägg kanske kan guida många. Men om vi bygger på det med våra bästa tips, råd och erfarenheter kanske vi kan hjälpa varandra genom våra erfarenheter.

Vilka är era bästa hacks?
 
Senast ändrad:
  • Nystartslån
  • Lån utan UC
  • Nystartslån
  • Lån utan UC

HallonGroda

V.I.P
Poäng: 477
Blev medlem
11 April 2018
Meddelanden
324
Mottagna reaktioner
320
Poäng
477

TomTom

V.I.P
Poäng: 447
Blev medlem
27 Maj 2017
Meddelanden
520
Mottagna reaktioner
292
Poäng
447
Utan att betala så när man loggar in på Minuc är det ju bara att klicka på visa min upplysning. Printscreen, skriva ut eller vad man nu vill.
 

HallonGroda

V.I.P
Poäng: 477
Blev medlem
11 April 2018
Meddelanden
324
Mottagna reaktioner
320
Poäng
477
Utan att betala så när man loggar in på Minuc är det ju bara att klicka på visa min upplysning. Printscreen, skriva ut eller vad man nu vill.
Jag kan ärligt talat inte se hur man får Min Upplysning gratis på MinUC (inloggad) direkt på skärmen.
Menar du att varje gång du loggar in med bankID på ditt MinUC så kan du trycka på "Min upplysning" och den kommer upp i sin helhet på skärmen, asap, utan kostnad?

Och trycker du på länken "Min Upplysning" på sidan där formuläret är = hamnar du tillbaka på den sidan där nedanstående citerad text finns.

Min Upplysning
Banker och andra kreditgivare tar ofta en kreditupplysning på dig när du vill låna pengar, handla på avbetalning eller hyra bostad. Med Min Upplysning kan du i förväg få kontroll på vad andra får veta om dig. Du har tillgång till Min Upplysning i 48 timmar från första gången du loggar in efter ett köp.


Så blir det för mig iaf. Så bara för att det står:

Information

Välkommen att beställa ditt registerutdrag

Registerutdraget kommer att skickas till den adress som vi har i vårt register, vilket är din folkbokföringsadress eller annan postadress som du anmält till Skatteverket.

Du får ditt registerutdrag inom 30 dagar efter att vi har mottagit din beställning.

Du kan också få tillgång till din information via vår tjänst
Min Upplysning.

... betyder det inte att den där sista meningen är lika med att det är gratis.

Men, inget jag tänker ställa fler frågor om nu :) Blir lite tjatigt att jag ställer flera frågor om detta.
 

NissL

Aktiv medlem
Poäng: 41
Blev medlem
9 Juni 2021
Meddelanden
36
Mottagna reaktioner
10
Poäng
41
Jag har massa skit i mitt förråd, undrar vilkt ställe är bäst för att försöka bli av med skiten, är det fortfarande blocket, eller facebook? Tackar för alla tips och svar ☺️
 

Maria N

V.I.P
Poäng: 537
Blev medlem
11 Juni 2021
Meddelanden
868
Mottagna reaktioner
486
Poäng
537
Jag har massa skit i mitt förråd, undrar vilkt ställe är bäst för att försöka bli av med skiten, är det fortfarande blocket, eller facebook? Tackar för alla tips och svar ☺️
Jag gillar marketplace. Tycker det är väldigt smidigt.
 

Ny2018

V.I.P & LF entusiast
Poäng: 3 817
Blev medlem
19 Juni 2018
Meddelanden
9 029
Mottagna reaktioner
5 814
Poäng
3 817
Jag har massa skit i mitt förråd, undrar vilkt ställe är bäst för att försöka bli av med skiten, är det fortfarande blocket, eller facebook? Tackar för alla tips och svar ☺️
Jag säljer mycket på Tradera, större saker på köp och sälljsidor på Facebook.
 

Dunder

V.I.P & LF entusiast
Poäng: 1 427
Blev medlem
23 Augusti 2021
Meddelanden
2 546
Mottagna reaktioner
2 155
Poäng
1 427
Där har du ju en konkret list på vad man får lov att göra om man inte kan få lån för att planera om sina lånutgifter.
- betala mer på de synliga krediterna
- inte får någon anmärkning
- inte ha en enda FF
- maxa årsinkomst
- nyttja betalningsfria månader
- skjuta på räkningar för att prioritera andra skulder

Jag utvecklar lite

1: Få full koll på din upplysning hos UC (kostar 29 kr för en tillgång till sin UC/kreditupplysning i 48 h - spara ned en kopia av den så att du from då har koll på antal ff samt när de faktiskt försvinner från din upplysning.

2: Sluta sök fler lån. Lättare sagt än gjort - men, den här desperata jakten på nya lån skapar sämre förutsättningar i det långa loppet för att kunna få ett vettigt lån. Pratar av egen erfarenhet - och det värsta som kan hända när man är desperat efter att få lån är att man blir erbjuden något litet lån på kanske 40 - 50 k. Och så tar man det och tänker att det ska lösa lite problem - men, det gör inte det.

3: Få ned _alla_ långivare på pränt. Alltså alla - smålån till de stora. På den listan ska räntesatsen för resp lån finnas med samt = dagsaktuell skuld (dvs här måste man kontakta varje långivare och få ut det dagsfärska skulden på kronor och öre).
Varför jag ser detta som viktigt är av dessa orsaker:

- Man får den kollen man måste ha och kan börja se tydligt vilka lån man kan betala mindre på och vilka man ska betala mer på (ergo det som andra har nämnt och som kalls snöbollseffekten).

- Det är den näsbrännan man behöver. Det är mentalt skitjobbigt att göra den sammanställningen. Att vända på alla stenar och ta reda på _exakt_ vad man är skyldig ned till kronor och ören, till vilken ränta och till vilka långivare. Många gånger svävar man runt den siffran. Jag gjorde det ... "jag har skulder på cirka 1,2 milj ... " och sedan när jag gjorde den där djupdykningen så höll jag fan på att avlida. Över 1,6 var det när man verkligen vände på varenda sten och verkligen kontaktade samtliga långivare för det _dagsaktuella_ skulden (ränta på ränta på ränta).

- När du har listan börja kontakta _varje_ långivare och försök ordna med en trovärdig och hållbar avbetalningsplan. En del kommer att vara tillmötesgående och en del kommer att vara direkt nedvärderande och otrevlig mot dig. Men, kontakten måste ske. Och - denna kontakt kan med fördel starta med ett mejl och det leder till samtal. Varför - jo för du vill bokföra att du anstränger dig, att du söker upp dem, att du är ärlig osv.

... det här steget - nummer 3 - är också en förberedelse för att visa på insikt om det skulle gå så långt att du/ni behöver söka skuldsanering. Det är också en god förberedelse för när du längre fram kanske kan få till ett vettigt lån - dvs i diskussion med långivare kan du då påvisa att du har koll på precis varenda en av dina skulder och att du har gjort upp avbetalningsplaner (eller åtminstone försökt) med resp långivare för att jobba ned skulden.

4: Minimera alla extra "slösaomkostnader". Exempel på "slösaomkostnader" är följande (enligt mig):
- Streamingtjänster = avsluta. Nöj dig med SVT Play när det kommer till TV och gällande musik - ja, visst behåll Spotify om du verkligen har råd med 99 kr/mån.
- Har du diverse prenumerationer (rakhyvlar, skönhetsprodukter, kaffe, vin, skönhetsprodukter osv osv) = avsluta rubbet.
- Betalar för tidningar som Aftonbladet, Expressen, DN, SvD osv = avsluta.
- Röker du eller snusar = sluta
- Köper du alkohol varje vecka för ditt fredagsmys = sluta
- Köper du godis och andra "unna mig lite extra" = sluta
- Betalar du för ett gymkort och är på gymet mindre än en gång i veckan - säg upp
- Betalar du för ett gymkort på ett fancy gym och där du inte utnyttjar allt vad gymmet erbjuder = byt gym till ett med lägre kostnad.
- Köper du kaffe och macka/fika till när du är på språng = sluta
- Köper du lunch ute = sluta

5: Fixa en trovärdig matbudget som bygger på att ni lagar maten från grunden och lagar storkok. Sänk kraven på maten också - med kraven menar jag inte att man ska börja käka snabbmakaroner och skapa näringsbrist för att man äter undermålig mat.
Utan att man få bli mer "samma mat varje dag" och så får man resolut skippa lyxvaror som parmaskinka, smörgåspålägg överlag, ost och finost, dyra köttbitar, granola/müsli, bars av olika slag, bröd, fikabröd osv.
Satsa på basvaror som handlar om att hålla dig frisk och mätt länge. Tex nötfärs, grytbitar, ägg, smör, kryddor, märgben (så enkelt att köra sin egen buljong för att ha i tex matig och mustig köttfärssås). Skippa dyr frukt och bär. Köp grönsaker på säsong - och vitkål är en sådan där supergrönsak. Strimla o stek och ha till maten. Eller gör en stor skål med pizzasallad som blir godare ju längre den får stå i kylen.

6: Kolla över vad kostanden är för hygienprodukter. Ofta slösar man mer här än vad man eg fattar. Går att spara in väldigt mycket när man inser att man inte behöver femtioelva olika produkter för att lukta fräscht och se okej ut.

7: Sätt en budget. Borde egentligen stå högre upp - men när man har koll på exakt alla lån och utgifter (här får man rannsaka sig också och faktiskt titta på sina rörelser på sina betalkort för många saker man har som stående dragning på sina konton/kort "glömmer man bort".

... ja, nä tror jag sätter punkt där för stunden :)
Väldigt bra skrivet!
 

HallonGroda

V.I.P
Poäng: 477
Blev medlem
11 April 2018
Meddelanden
324
Mottagna reaktioner
320
Poäng
477
Jag har massa skit i mitt förråd, undrar vilkt ställe är bäst för att försöka bli av med skiten, är det fortfarande blocket, eller facebook? Tackar för alla tips och svar ☺️
Relevant fundering. Finns för- och nackdelar med samtligt.
Själv är jag "lat" och faller ofta på Tradera. Kostar inget förrän du faktiskt fått sålt din vara.

Men - större objekt = då tror jag att FB Marketplace eller Blocket är mer lämpligt.

Och, det man behöver komma ihåg är att ta bra bilder och att man skriver en bra text. Den behöver inte vara omständlig eller lång - men tydlig och klargörande.

Kan lägga till att Sellpy = vill du tjäna pengar så ska du inte använda deras tjänst. Visst har du mycket "skit" du vill bli av med - och hellre försöker få några kronor och ören än att bara skänka bort då är Sellpy relevant. Men i övrigt = nej. Har du märkesvaror och saker som är välskötta lägg hellre ned tiden på att försöka sälja själv för oavsett hur lågt pris du sätter på det får du ändå ut mer än vad du skulle få om du säljer via Sellpy.

Kan även nämna att "klädpaket" är en rätt god idé. Har man plagg man vill bli av med i samma storlek = sätt ihop klädpaket istället för att sälja en och en.
 
Senast ändrad:
Ta en titt i Lånforums guide för bästa samlingslån, där finns svar på de vanligaste frågorna runt samlingslån.
Topp